* Mák Bistro 2.0 *

másfél hónapnyi hallgatás alatt rengeteg evés-ivás-sírás (valamint mindezek feldolgozása) történt és hiába tobzódom egy hete vírusok közt, nem hagyom, hogy az év vége maga alá gyűrjön.. különben sincs az a vírus, ami tönkretehetné a szokásos decemberi évzáró ebédemet.

idén elég egyértelmű volt a választás (mint nagyjából minden évben :)) és bár féltem ízérzékelésem tompultsága miatt az élmény így is tökéletes volt. sok mindent ettem az utóbbi időben, ezért kicsit befásultam a menük-borok-szalvéták világától, de határozottan bíztam benne, hogy ez valami más lesz.

Mizsei Jani által újragondolt MÁK már egy éve a kívánságlistámon van, de egyszerűen kellett hozzá az alkalom – hétköznapi gyors ebédre eléggé kiesik és nem is akartam ennyivel letudni (igen tudom, túlmisztifikálok dolgokat, de az élet attól szép, hogy megadjuk a módját és nem csépeljük el). először és utoljára 2011 őszén voltam ott, azóta nem éreztem az indíttatást, de az új séf végtelenül szimpatikus szemlélete és hozzáállása kíváncsivá tett.. és különben is rulz, hogy ennyire fiatal. ;)

a pincérek még mindig szuperek és az egész helynek van egy laza bája. mivel pár percet késtem ebédpartneremnek hála a starter kenyér és vaj már az asztalon várt és nemsokkal később a borom is megérkezett (Fred Loimer Gruner Veltliner 2012, csak ajánlani tudom). mivel már otthon kinéztem, hogy mit ennék a választás sem tartott sokáig (csak az elkészítése), de jó társaságban repül az idő, a poharam sem volt üres és pont jó volt a pihenő a fogások között.

ha már nátha, gondoltam ideális kezdés egy FÁCÁN CONSOMMÉ. a kristálytiszta leves markáns íze megadta az alaphangot, csatos üvegből tálalása pedig külön ötletes. egyre több helyen kívánom meg előételként a levest és nagyon sokat tud rontani az érzeten egy rosszul megválasztott  tányér vagy épp tálalási eszköz. itt a terítés teljes harmóniában van a hellyel, ami bár apróságnak és magától értetődőnek tűnik, de ha az ember elkezd odafigyelni rá, zavaró dolgok tudnak felbukkanni.

rendeléskor felhívták a figyelmemet, hogy az OMAHA BÉLSZÍN elkészítése 55 perc, de esélytelen volt, hogy lemondjak róla (és a sok halas fogás mellett ugyan mi mást választhattam volna). a várakozási idő szinte elsuhant és eszméletlenül megérte. zsigereimből vágytam már egy igazán jó steakre, bármilyen formában jöjjön is. az utóbbi években ugyan hanyagoltam a bélszínt (fiatalabb koromban túl sokat ettem), de elérkezett a reneszánsza, ami pedig a mák verziót illeti, egyszerűen mennyei. képtelen vagyok szaftos húsról beszélni, mert azonnal csorogni kezd a nyálam, de aki jót akar magának, az semmiképp se hagyja ki. a bélszín mellé tálalt hagymaválogatás nekem kicsit sok volt (ez lehet a náthámnak tudható be), viszont a farro az új kedvenc köretem.

aléltan és mosolyogva a főételtől, zárásnak kívánkozott a desszert. új szokásom, hogy csak akkor rendelek desszertet, ha az előtte szereplő fogások igazán jól sikerültek.. ezesetben bűn lett volna méltó befejezés nélkül abbahagyni az étkezést. mivel egy SAJTTORTA már fixálva volt, nekem maradt a BROWNIE, bár akkor még nem gondoltam, hogy mindkét tányér előttem végzi. sajnos volt valami kavarodás a rendelések körül, ezért kicsúsztunk időből és ebédpartnerem sietős távozása után magam maradtam egy édes háromszögben. a sajttortával kezdtem és igazából örülök, hogy nem abból rendeltünk kettőt. személy szerint nem vagyok oda a játszótérként berendezett tányérért, előre összeállított falatokkal, amolyan irányított kóstolással. emellett kicsit nehézkes volt összelapátolni a falatnyi adagokat és nem különösebben élvezem a citrusos (jelen esetben mandarin) sorbet ízét. ezután a brownie maga volt a csoda.. csokigolyókkal és mangó fagyival. meg merem kockáztatni, hogy ennyire jót még nem ettem (bár ritkán eszek browniet, mert nekem túl csokis).

a több mint 2 órásra nyúlt kellemes hétköznapi ebéd maradandó élményt nyújtott, mogyorós kilépőbonbon kíséretében kisboldogsággal a szívemben sétáltam a Kossuth tér felé. menüváltás után mindenképp visszanézek és a 3 évvel ezelőtti értékeléshez képest a Mák még javított is..
all in one: 5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.